Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Jak informační technologie prospívají a jak škodí člověku jako jedinci a společnosti (úvaha)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Při zamyšlení nad tímto tématem se bude můj názor zjevně lišit od názorů ostatních, jelikož každý jedinec má na toto téma svůj vyhraněný názor.

Nejdříve bych mezi informační technologie zařadila rozhlas, televizi, internet, mobilní komunikace, satelity a družice.
Za posledních 12 let od pádu komunismu zaznamenaly informační technologie ohromný pokrok. Internet a mobilní komunikace jsou dnes běžnou věcí u všech věkových kategorií. Už si bez nich ani život nedovedeme představit. Nemůžeme ovšem opomenout, že předchůdci a průkopníky těchto moderních technologií byli radioamatéři, kteří mezi sebou komunikovali na krátkých vlnách již na počátku minulého století. Nynější moderní technologie bez komunikace na krátkých vlnách by dnes nebyla možná. Díky těmto technologiím se celý svět globalizoval a vzdálenosti se zmenšily. Komunikace v podstatě z jakéhokoli místa na světě je možná díky satelitním telefonům. I kvalitní televizní přenos sportovních podniků by nebyl možný, ale díky družicím můžeme sledovat velice kvalitní přenos. Protože vývoj jde stále rychle kupředu, je dnes možno prostřednictvím mobilních telefonů posílat barevné fotografie ( jedná se o službu multimedálních zpráv MMS neboli Multimedia Messaging Service ).
Stinnou stránkou rozvoje těchto technologií je, že lidé si navykli mezi sebou komunikovat prostřednictvím SMS zpráv (Short Message Service ) či služby e-mail ( virtuální pošta ) na úkor osobních setkání nebo dopisů. Je to škoda, protože člověk by měl využívat techniku k ulehčení své práce, ale neměl by se nechat technikou zcela ovládnout. Mohli bychom se za chvíli stát roboty, jako o tom napsal velikán české literatury Karel Čapek ve svém dramatu R.U.R.

Do budoucna lze s počítat s rozvojem této techniky , která bude ku prospěchu lidstva.

Odpověď na tuto otázku má lehkou odpověď : Informační technologie prospívají a to velmi, ale na druhou stranu se najdou i takoví, kteří těchto technologií zneužívají.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT